до речі, тим, кого реально цікавить ця тема, раджу почитати хороший звіт наших друзів з Одеси:
http://shatuni.narod.ru/polska.htm
у них похід був цікавіший.
ми ж просто каталися в своє задоволення без чіткого плану та графіку. а оскільки навколишні пагорби нічого особливого не обіцяли, то й ми в якісь ґрунтові тенета не надто лізли, прокладаючи шлях переважно місцями цікавої культурної спадщини.
Добавлено спустя 2 часа 5 минут 22 секунды:
26 серпня
день видався знову холодний. та ще й туман повис такий, що видно було всього метрів на 10 попереду.
в Буковині Татранській закупили провізії на 2 дні вперед й нарешті вирушили в Татри, до яких лишалося кілометрів 20 (маю на увазі сам національний парк).
тож тепер, поки ми у рясному тумані педалюємо вгору до Татр, саме час розповісти, чому ці гори - справжній рай для легкоходів. щоправда, не зовсім концептуальних...
справа в тому, що для того, аби мандрувати Татрами, з собою мати треба хіба що зубну щітку. та й то дбайливо вкорочену для економії маси. бо в Татрах водяться ведмеді.
http://www.youtube.com/watch?v=qOdlZGr0tsw
не знаю, скільки їх там, проте таблички з попередженням трапляються повсюдно. саме для вашої безпеки, а ще, очевидно, для збереження гір в недоторканому станіі, в Татрах категорично заборонено ночувати в наметах. і відхилятися від маркованих стежок.
тож ніч провести можна лише в спеціально збудованих хатах - схрониськах. в Татрах мережа схрониськ добре розвинена. кожне з них має сторінку в інтернеті. якщо ви завчасно подбаєте про маршрут свого прямування й забронюєте місця у відповідних схрониськах, спатимете на ліжках або матрасах, тож відпаде потреба тягати з собою килимки і спальні мішки. якщо ж раптом впадате на голову адміністраторки схрониська, мов сніг на голову, все одно надвір вас не виженуть (там же ведмеді, забули?). спатимете, де впадете: кожний квадратний сантиметр в схрониську дозволено обживати на власний розсуд. але не забувайте також про те, що нічліг на підлозі десь в коридорі коштуватиме так само, як і на лежаку). не знаю, як в решті схрониськ, але в схрониську "Морське Око" є їдальня. тож якщо ви справжній легкохід - навіть на пакетику пластівців можна зекономити масу й об"єм. бо ж добре відомо, що зайва грошова купюра легша за будь-що, що можна на неї купити.
фух, а ми вже тим часом потроху доїхали до в"їзду в нацпарк збоку Палениці Бяльчанської. А там - матінко рідна! - яблуку немає де впасти: паркінг, маршрутки, кафешки, люди. і шлагбаум. все. далі їхати не можна.
для довідки: за шлагбаумом аж до самого озера Морське Оке, на якому знаходиться і схронисько, в якому я планував ночувати, йде чудова асфальтна дорога (це близько 10 км). їздити по ній не можна навіть на велосипеді! більше того, по ній навіть йти і везти велосипед поруч також заборонено! крапка. такі правила. а на всі мої пояснення, що я приїхав фіг зна звідки, купив візу, щоб побачити ваші Татри, і що я далі схрониська все одно їздити не буду, а пішки ходитиму, товариш начальник відповів: "Це не мої проблеми!" у відповідь, звісно, почув те, що не перекладається, і чого він би не зрозумів, навіть коли вивчав у школі російську. настрій було зіпсовано. на жаль, не начальникові, а мені.
ага, ще ж забув сказати, що вхід до нацпарку платний. 1 день перебування коштує 4 злотих, тиждень - 21 злотий. а на касі там працюють, очевидно, студенти якісь. зовсім ще піонери. так от, одна з піонерок хоч якось намагалася мені допомогти. тож зараз я розкрию вам страшні таємниці халявних способів перебування в Татрах. після 19.00 варта розходиться по домівках, а шлагбаум піднімається, тож можна спокійненько йти і навіть їхати велосипедом далі. але. над входом висить камера відеоспостереження, а в нацпарку можна зустріти патруль. пішого такий варіант чудово влаштує - квитків там насправді ніхто не перевіряє. а от з велосипедами нас, гадаю, помітили б скоріше. тож, висловивши полякам все, що я думаю про їхні правила, й частково про них самих, почав я перекидати всі потрібні речі у свій баул, аби закинути його на плечі, а велосипеди з іншими речима залишити на паркінгу. велосипеди я прив"язав на паркінгу поблизу пункту піонерів. за це вони з мене нічого не взяли, в той час як доба паркінгу для авто коштує 20 злотих. тож, зважаючи на кепський настрій й баул за плечима, я порахував, що двох днів в Татрах буде достатньо. і хотів уже було купити квитки на 2 дні, як ті самі піонери підказали, що вистачить й квитка на 1 день, а там сиди собі хоч місяць - ніхто не перевірятиме. за це їм й подяка. смішні вони.
але ще смішніше було слухати, як вони пояснювали мені, що всі ці правила існують тільки заради моєї безпеки. мовляв, ще років 10 тому по Татрах можна було кататися й на велосипедах, але було дуже багато нещасних випадків - от вхід з велосипедами й заборонили. але ж я і не хотів там кататися, мені б просто до схрониська доїхати... трохи забігаючи наперед, хочу сказати, що хто там де зривався саме на цій ділянці, але катання на велосипеді через специфіку місцевих стежок просто позбавлене сенсу як таке. натомість мені геть не зрозуміло, чому не можна проїхати ще 10 кілометрів до схрониська по дорозі, покриття на якій дорівнює нашій міжнародній магістралі, а вже там для особливо обдарованих не повісити всякі там знаки "ніззя". до слова скажу, що по цій же дорозі майже до самого Морського Ока можна доїхати на возах. Цих возів у спітнілих коней настільки багато, що вони відверто дратують.
день закінчився в схрониську. нам пощастило. через негоду не з"явилося кілька осіб, що заздалегідь бронювали місця, і ми спали в затишному куточку на лежаках. а ще нам пощастило вдвічі. бо на Морському Оці цілих два схрониська: старе й нове. нове велике, з їдальнею на першому поверсі. натомість ми ночували в старому: воно менше й затишніше, з теплою піччю на кухні. а ще коштує трохи дешевше. по 40 злотих за ніч з особи. щось мені підказує, що якщо завалитися в якесь схронисько десь по 19.00, і тихенько але нахабно примоститися десб на підлозі, можна там в людському безладі й безкоштовоно ночуватиі, непоміченим адміністрацією. але це вже тема іншої розповіді...
тож, шановні легкоходи, заздалегідь хочу вас попередити: вибираючись в Татри, економте на будь-якому спорядженні. але в жодному разі не економте на грошах - для вдалої й легкої подорожі вони вам там здадобляться.
а в Татрах таки добре! шкода тільки, що ночував я всього в кроці від озера, а його й не побачив - туман.
а поки ми собі тихенько й тепленько спимо на своїх лежаках, ви можете подивитися трохи фоток з того дня. бо скоро вже й світанок не забариться з розповіддю про наступний цікавий день.
хатинка вівчара десь за Буковиною Татранською

гірська річка в Татрах

водограї

я з баулом, дорога і туман

туман і коні на самоті

в Татрах кілька разів просто в кількох метрах від себе ми зустрічали оленів. з ведмедями не пощастило, але чиїсь величезні, даруйте, какульки, бачили)